Investeren in hotelkamers


hotelinvestering

Oorsprong investeren in hotelkamers

Investeren in hotelkamers vindt zijn oorsprong tijdens de jaren 70 in de Verenigde Staten. Conrad Hilton introduceerde het, nu reeds in heel wat landen ingeburgerde, succesvol concept. Het idee is eenvoudig en helemaal niet zo verschillend van een klassieke vastgoedinvestering : bij deze investering gaat iemand investeren in de kamer van een hotel. De verhuring wordt overgelaten aan de hoteluitbater. Deze staat dus in voor de volledige uitbating van de verkochte kamers, inclusief de reservaties, verhuur en onderhoud.

Een hotel- of vastgoedontwikkelaar biedt de kamers te koop aan binnen een hotelcomplex. De private investeerder ontvangt een percentage van de opbrengsten van het hotel. Zowel uit de opbrengsten van kamerverhuur, restaurant, bar als parking. De koper van een hotelkamer wordt in de notariële akte eigenaar van de kamer en mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen van het hotel.

Ontwikkeling investeren in hotels

Investeren in hotelkamers is voor de Belgische belegger lang een twijfelgeval geweest. Onvoldoende kennis van deze nichemarkt eb de gebeurtenissen omtrent de eurocrisis rond 2009 zijn de factoren die hier oorzaak aan waren. Echter is er de laatste jaren een opvallende ommekeer. De bezettingsgraad stijgt en de kamerprijzen gaan onherroepelijk volgen. Dit resulteert in een positief effect op investeren in hotelkamers.